كتابخانه صالح

سلسله صوفيه درويشان

 نعمت اللهي سلطانعليشاهي گنابادي

 

 يكى از امور مورد نظر حضرت آقاى رضاعليشاه در احداث مجدّد ساختمان حسينيه اميرسليمانى، اختصاص بخشى از آن براى تأسيس كتابخانه بود. بدين منظور طبقه فوقانى حسينيه كه نسبتاً وسيع است، با تالار مطالعه‏اى به مساحت ۱۶۰ متر مربع و دفترى جداگانه با وسعت حدود ۴۰ متر مربع و اطاقى جداگانه براى انبار، براى تأسيس كتابخانه اختصاص داده شد.

اين كتابخانه در تاريخ ۲۰ محرّم سال ۱۴۰۳ قمرى (۱۶ آبان ۱۳۶۱) توسّط معظّم‏له افتتاح شد و حضرتش شخصاً اوّلين كتب را كه شامل قرآن مجيد و چند كتاب ديگر بود، اهدا فرمودند. پس از آن عدّه‏اى از برادران خيّر نيز كتاب‏هاى ديگرى اهدا كردند و خود كتابخانه نيز از طريق بودجه مستقلّ خريد كتب جديدالانتشار، بر تعداد كتب آن افزوده است و بدين قرار اين كتابخانه هم اكنون داراى حدود ۲۲هزار جلد كتاب در موضوع‏هاى متنوع دينى و عرفانى و ادبى و اجتماعى و علمى به زبان‏هاى فارسى، عربى، انگليسى و فرانسه مى‏باشد. حضرتش از همان ابتداى تأسيس كتابخانه تأكيد داشتند بر اينكه كتابخانه عمومى بايد شامل همه نوع كتب براى استفاده عموم باشد. ايشان خودشان نظارت مستقيم بر امور كتابخانه و خصوصاً عناوين كتاب‏هاى خريدارى شده داشته و ماه به ماه ضمن قرائت گزارش ماهيانه كتابخانه اين عناوين را ملاحظه مى‏فرمودند. تنظيم و ترتيب كتاب‏هاى اين كتابخانه بنا بر روش بين‏المللى ديوئى است. بخش مجلّات كتابخانه نيز در برگيرنده روزنامه‏هاى يوميّه و مجلات مهمّ ادوارى است.

 كتابخانه مذكور داراى يك هيأت امنا و يك هيأت تحريريّه است كه اكثراً از فضلا و دانشگاهيان مى‏باشند. جناب آقاى حاج على تابنده تا قبل از رحلت حضرت آقاى رضاعليشاه قدّس سرّه ‏العزيز متصدّى رياست هيأت امنا بودند و پس از رحلت ايشان در حال حاضر رياست هيئت امناى اين كتابخانه را حضرت آقاى دكتر نورعلى تابنده مجذوبعليشاه ارواحنا فداه بعهده دارند.

 يكى از وظايفى كه از ابتدا جزو برنامه‏هاى مصوّب هيأت تحريريّه كتابخانه منظور شده بود، نشر كتاب‏هاى دينى خصوصاً عرفانى است. و در اجراى اين امر، چون سال ۱۴۰۸ قمرى مقارن با يك صدمين سال ميلاد حضرت آقاى صالح عليشاه طاب ثراه هيأت تحريريّه كتابخانه بر آن شد كه اوّلين كتابى را كه تحت نظارت هيأت مذكور منتشر مى‏شود، تيمّناً و تبرّكاً يادنامه‏اى براى جناب ايشان باشد. بدين جهت اين تصميم خدمت حضرت آقاى رضا عليشاه عرض شد، و ايشان هيأت تحريريّه را به انجام آن تشويق كرده و خودشان متعهّد مخارج آن گشتند و همه مطالب را شخصاً مطالعه و اصلاح فرموده و دستورات لازم را مى‏دادند.

اين يادنامه تحت عنوان يادنامه صالح آماده شد و حضرتش مقدّمه چاپ و مقاله مفصّلى در اجمال زندگى آن بزرگوار در آن مرقوم فرمودند. و در طىّ مراسم جشن باشكوهى كه در هشتم ذيحجّة الحرام ۱۴۰۸ مطابق با اوّل مرداد ۱۳۶۷ در محلّ كتابخانه برگزار شد و در آن جمعى از فقرا و دوستان حضور داشتند، يادنامه صالح توزيع گرديد. در آن مراسم گزارشى از فعاليّت‏هاى كتابخانه خدمتشان معروض و حضرتش قبل از ايراد بياناتى درباره تاريخچه كتابخانه حسينيّه، دفتر يادبود آن را افتتاح و مطالبى به قرار ذيل فرمودند:

 

بسم اللَّه الرحمن الرحيم

و هو الّذى يتولّى امور الصّالحين

خوشوقتم كه امروز روز شنبه هشتم ماه مبارك ذى الحجّةالحرام سال ۱۴۰۸ قمرى، يك‏صدمين سال تولّد مولاناالاعظم و سيّدنا المعظّم جناب آقاى حاج شيخ محمّد حسن صالح عليشاه قدّس سرّه العزير به ‏مناسبت روز تولّد آن بزرگوار با جمعى از برادران ايمانى و اخلّاء روحانى به ياد آن حضرت در اين مكان متبرّك مجتمع شده و با توسّل به روح مقدّس آن صالح مؤمنين دل را به يادخدا خوش داشته و روح شريفش را براى اصلاح ظاهر و باطن خود شفيع قرارمى‏دهيم و اميدواريم توفيق بندگى خدا و اطاعت ائمّه هدى عليهم السّلام  و رضايت حضرتش به ما عنايت فرمايد.

 

هر چند غرق بحر گناهم زهر جهت      تا آشناى عشق شدم اهل رحمتم

 

    و السّلام علينا و على عباداللَّه الصّالحين مطابق اوّل مرداد ۱۳۶۷

    فقير سلطان حسين تابنده گنابادى رضا عليشاه غفراللَّه له

    امضاء مبارك

 

و در همان مراسم تصويب فرمودند كه كتابخانه حسينيّه از آن به بعد، به ياد حضرت آقاى صالح عليشاه طاب ثراه "كتابخانه صالح" نامگذارى گردد.

              

صفحه اصلي - سلسله اولياء - كتب عرفاني - پند صالح - تصاوير - بيانيه‌ها - پيوند - جستجو - يادبود - مكاتبه - نقشه سايت - اعلانات

استفاده و كپی برداری از منابع، مطالب، محتوی و شكل این سایت با رعایت امانت و درستی آزاد است.

تصوف ايران ۱۳۸۵

Home - Mystics Order - Mystical Books - Salih's Advice - Pictures - Declarations - Links - Search - Guestbook - Correspondence - Site Map - Announcements

Use of the form and content of this site is free, but subject to honesty.

Sufism.ir 2007